Suntem pregatiti pentru Eurovision 2020?

Eurovisionul este un produs complex, pe care europenii il vad total diferit fata de noi romanii.

In calatoria din Irlanda la Dublin Little Museum, ghidul se mandrea cu cate finale castigate a avut Irlanda la acest concurs (ei au castigat cele mai multe finale: 7, din toata istoria competitiei). Si ca sa fie treaba-treaba, a inceput sa intrebe turistii despre tarile lor, de cate ori au castigat Eurovisionul: italienii se mandreau cu 2 finale castigate, francezii cu 5 finale castigate, portughezii cu o finala castigata, suedezii cu 6 finale castigate. In tot acest timp, noi speram ca nu ne va intreba despre Romania, pentru ca noi n-am castigat niciodata concursul asta, asta probabil pentru ca noi romanii inca nu ne-am dat seama despre ce e vorba in concursul asta defapt: nu doar despre muzica, ci si despre spectacol, despre capacitatea de a organiza un astfel de eveniment din punct de vedere tehnic si logistic, si in mare masura despre turism. E o carte de vizita pentru intreaga lume acest concurs, atunci cand milioane de oameni se uita la tara organizatoare, crescand apetitul turistic pentru tara respectiva.

Clasarile Romaniei pana acum au fost modeste spre slabe, asta pentru ca abordarea a fost gresita, inca din selectiile nationale. Atunci cand tehnic nu depasesti productia tv a unui revelion, nu poti sa ai pretentia de a castiga Eurovisionul, pe principiul: “Lasa ca daca il castigam, vedeti voi atunci”.

Eurovisionul inseamna si selectiile nationale, unde televiziuniile isi dau tot interesul pentru a demonstra ca sunt in stare sa duca evenimentul asta. Sigur, daca o tara va castiga, nu va avea control total asupra productie video sau logisticii: pentru asta vor veni specialistii de la EBU, care vor gestiona situatia in continuare, insa e important ca cei de la EBU sa gaseasca in tara respectiva specialisti capabili de gestiune a situatiilor.

La Buzau a avut loc aseara (02.02.2020) Selectia Nationala pentru Romania la acest concurs. Prima miscare inteligenta a organizatorilor a fost sa selecteze 5 piese de dinante, iar publicul si juriul sa aleaga din cele 5 piese, o singura piesa castigatoare. De ce a fost o miscare inteligenta? Pentru ca atunci cand pregatesti aceasta selectie de dinainte cu specialisti (s-a lucrat cu cei de la Global Records), inseamna ca mergi pe o reteta cunoscuta, care iti poate garanta succesul. Nu voi vorbi despre prestatia muzicala, pentru ca nu e in aria mea de activitate, insa ce vreau sa subliniez este faptul ca uitandu-ma peste live-ul de la TVR, am avut impresia ca ma uit la un Eurovision organizat acum 3-4 ani de catre EBU. Iar asta e un lucru extraordinar de bun. Probabil cei de la tehnic au studiat destul de mult organizarea evenimentelor anterioare, iar foarte multe miscari sau stiluri au fost imprumutate de acolo. E un pas urias, in conditiile in care selectiile nationale erau in urma cu 10 ani fata de trendurile Eurovision. Sigur, au fost si aici anumite ‘probleme’, insa probabil cu repetitii mai multe sau cu o sudare mai mare a echipei tehnice, lucrurile ar sta diferit. Si sa nu uit: din punct de vedere tehnic si artistic, Eurovision este (probabil) cel mai important concurs, care da tonul pe toate planurile la nivel mondial.

Suntem pregatiti in cazul in care vom castiga noi anul acesta competitia? Tehnic as spune ca da. Am avea alte capitole la care am fi deficitari: transport (retea de transport) sau sala de eveniment cu o capacitate mare de locuri. Insa tehnic incepem sa ne apropiem de ce se vrea de la un Eurovision pe plan mondial. Ar fi mult de munca, insa cu acesta selectie nationala am demonstrat ca putem pune osul la treaba.

PS: Nu pot sa nu remarc prezenta oamenilor din prima linie, imediat dupa juriu: probabil oameni influenti din judet, care au tinut neaparat sa se vada si ei la tv, oameni trecuti de 50-60 de ani, care nu erau acolo pentru concurs, ci doar pentru etalare personala. Dislike!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *