Cat de greu a fost inceputul

M-a intrebat ieri unul din angajati, daca atunci cand am pornit businessul in domeniul productiei video, am avut bani la dispozitie, sau am inceput fara niciun ban, dar cu echipament.

Adevarul este ca nu am inceput nici cu bani, dar nici cu echipament. Singurul echipament pe care il aveam era un monopied, un rucsac foto si un Canon 60D. Inca mai am aparatul respectiv, si din cand in cand il mai avem solicitat pe la un rental de echipament, mai ales pentru cabine foto, unde se descurca de minune. Asadar, cu un DSLR eram decis sa intru intr-un domeniu in care altii investesc milioane de euro. M-am trezit eu, cu echipament de 1000 de euro, sa ‘zguduiesc’ piata de productie video din Romania.

Asadar, in aceste conditii, cat de greu a fost inceputul?

Imi aduc aminte, desi nu au trecut decat 6 ani de atunci, de primul client care ne-a solicitat. Trecusera vreo 2 luni de cand am inceput activitatea, iar singurele activitati video pe care le-am avut au fost solicitari din partea prietenilor sau cunoscutilor. Insa primul client care pur si simplu ne-a batut la usa fara sa ne cunoasca inainte, a venit dupa 2 luni. Asta a insemnat sa nu imi pierd rabdarea. Sa nu disper ca dupa doua saptamani sau chiar o luna, nu m-a cautat nimeni.

Inceputul e teribil de greu intr-o afacere, iar cand nu ai nici sprijin financiar, si nici echipamente la dispozitie, inceputul asta teribil de greu se amplifica. Esti intr-un cerc vicios, din care nu mai ai scapare. Solutia? In cazul meu: perseverenta. Nu m-am dat batut, si chiar daca primii doi ani au fost extraordinari de grei, cand aveam zi de salariu insa habar nu aveam de unde voi scoate banii de salarii, sau cand eram solicitat pe diferite proiecte, dar nu dispuneam de echipamentul necesar.

Rabdare, perseverenta, si usor-usor am inceput sa strang echipamente. Cine ma cunoaste stie despre mine faptul ca achizitionez echipamente foto-video destul de des. Astazi inca un DSLR, maine un microfon, poimaine un reflector, si tot asa, putin cu putin reusesti sa strangi un depozit intreg de echipamente. Cu rabdare si perseverenta.

Nu am reusit sa zguduiesc piata de productie video din Romania. Inca sunt altii care din punct de vedere logistic, sunt mult in fata noastra. Nu e nicio problema. Pentru ca inca am rabdare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *